Carl XI:s stenar

I Skåne finns det många märkliga utflykter att göra. Men frågan är om inte Carl XI:s stenar i Östra Sallerup, mellan Hörby och Sjöbo, är en av de allra märkligaste. Ja, jag skulle nog gå så långt som att vilja utnämna hela byn Östra Sallerup till en av Skånes kulturhistoriskt och utflyktsmässigt mest intressanta och märkliga byar. [rev_slider carlxisstenar]

Och varför nu detta? Jo, så här:
Trakten runt Östra Sallerup har varit boplats för människan sedan förhistorisk tid. Det finns en bronsåldersgrav här (som jag får återkomma till i ett annat inlägg, nu gäller det ju Carl XI). Kyrkan är från slutet av 1100-talet och flera av vägarna i trakten är medeltida. Och det är fint nog, men det var år 1645 allt ändrades för Östra Sallerup. Då fick kyrkan en ny präst, Jöns Hendriksson från Själland. Jöns var en smart kille, som, förutom att vara präst med därtill hörande lantbruk, även hade hobbies: astronomi och trädgårdsskötsel. Och vilken trädgård sedan! Jöns anlade en stor park söder om prästgården. Trädgården delades upp i fyra kvarter med fruktträdgård, fiskdammar, kanaler, en jättestor kompass i sten och what not. I ett kvarter skapades en hyllning till kung Carl XI, där stora stenar formade orden CAROLUS XI MONARCHA SVECIAE. Kanske skapades hyllningen för att själlänningen Jöns ville visa områdets nya kung sin lojalitet.
Prästen dog, såklart, och trädgården förföll. Men den finns ändå kvar, förklädd till skog. En skylt pekar in från den stora vägen mittemot kyrkan och kulturhuset. En smal väg går genom ett lantbruk till en parkeringsplats. En tung, svåröppnad grind leder in i Jöns Hendrikssons trädgård, som är inhägnad med en stengärdsgård. Jag ser – en skog. Vacker bok och ek, men: skog. Och det har man åkt från Höör för att se. Jag går besviket runt i den forna parken, men så skärps blicken. Här är ju någonting. Här är: en kanal. Det måste vara en av kanalerna. Hunden lufsar före över en spång, och jag följer efter. Där är ju fiskdammarna! Gröna som spyor, men ändå, det är Jöns dammar!
Men stenarna, Carl XI:s stenar, var är de? Jag tror mig se den stora stenkompassen, men de där bokstäverna? Jag bestämmer mig för att ge upp och gå hem, och då ser jag dem. Där är ett perfekt O. Precis vid den där hemska grinden finns de ju. Där är R, där A, där C – ja, det står CAROLUS. 1600-talets Jöns skickar 2000-talets Karin ett meddelande.
Jag får förnyade krafter och lyfter den tunga grinden och beger mig hem. Upprymd. Först tänker jag att det är ju för bedrövligt med intresset och kunskapen om trädgårdshistoria här i landet. Hade Jöns anlagt sin trädgård i Frankrike eller England hade den säkert blivit restaurerad av entusiaster, och vi hade kunnat få njuta av en unik, men säkert ändå typisk 1600-talsprästträdgård. Vi hade fått mäta tiden i soluret, följa bokstäverna utan att hindras av tjocka trädstammar, och i dammarna hade fiskar simmat. Men innan jag eldar upp mig helt för att jag bor i ett sådant trädgårdskulturellt u-land – jag måste dock rabbla “skola, vård, omsorg” som ett mantra för att besinna att det kanske finns viktigare grejer i livet än 1600-talsträdgårdar – tänker jag att: nej. Jöns Hendrikssons trädgård kommer kanske inte restaureras. Inte för att den är ointressant, tvärtom. Men den kan lära oss något annat. Den är ett memento mori för oss. Vi är alla dödliga. Men vi lämnar spår.

Obs! Det finns en Föreningen Jöns Henrikssons Minne som arbetar med att sprida info om parken. Man bedriver också ett visst uppröjningsarbete. Tummen upp för dessa hjältar! Utflykt Skåne menar dock bestämt att restaureringen av Jöns Hendrikssons trädgård borde vara av regionalt eller riksintresse.  

Hitta
Kör väg 13 mellan Hörby och Sjöbo. I Korsholm svänger du av mot Kivik (det står Kivik på skylten, det finns en traktoraffär precis där du svänger). Kör några kilometer så kommer du till Östra Sallerup (se sista bilden så ser du kyrkan). Ta till höger precis efter kyrkan (exakt mittemot kulturhuset) – det står Carl XI:s stenar på en liten skylt. Följ vägen genom en gård tills du kommer till en parkering.
BONUSTIPS. Denna väg – från Korsholm till Kivik – är en av Skåne vackraste, tycker jag. Jag gissar att den är helt underbar att cykla eller köra mc på.
Kollektivtrafik
Buss 471 mellan Hörby och Önneköp stannar vid Östra Sallerups kyrka, och sedan är det en kort promenad.
Tillgänglighet
Inte bra alls.
Hundvänligt?
Nu ser jag på Linderödsåsens turisms hemsida att hundar inte är välkomna, eftersom de kan skrämma fåren. Vi såg dock varken får eller en skylt om att hundar undanbedes, så jag hade med mig jycken. Ber retroaktivt om ursäkt för detta (samt för att jag parkerade på kyrkans p-plats eftersom jag inte fattade att det fanns en parkering vid stenarna).
Toa? Nej.
Länkar
Prästgårdsparkens egen hemsida 

Om du gillade den här utflykten, gillar du kanske också