Vi flyttade till Höör. En väninna hörde av sig och sa: ”Höör, vad härligt! Då ska vi på skogspromenad. Men var?” Och jag, som tyckte mig ändå känna trakten, blev helt blank. Jag ledde vägen, planlöst rakt ut i granskogen tillsammans med alla våra små små barn. Men matsäcken var god och väninnan hittade massor av kantareller, så utflykten var lyckad ändå.

Efter det gav jag mig katten på att hitta de allra bästa utflyktsmålen i mellersta Skåne. Och sedan fortsatte jag Skåne runt. Som yrkesmässig skribent och webbredaktör fick jag sedan idén att skapa en blogg om mina utflykter, och den bloggen har nu blivit en riktig webbplats.

När jag var yngre var jag scout och biolog, och därför har jag varit i de flesta skånska skogar. Men vilka är roligast ur ett utflyktsperspektiv?

Nåväl. Det finns ju redan flera webbplatser, böcker och tidningar om vad man kan hitta på i Skåne. Men i förvånansvärt många guider är det som om de aldrig varit på platsen. Allt blir lika ljuvligt, och helt uppenbara sakfel förekommer. Men det är ju faktiskt så att somligt är bättre än annat. Och att saker förändras. Så därför har jag – och ofta min tåliga familj – åkt runt till alla ställen jag beskriver. Det är mina åsikter. Kanske håller du inte med mig. Eller så har något förändrat sig sedan jag var på platsen senast. Skicka då gärna ett mejl eller kommentera på Facebook. Ju fler perspektiv desto bättre guidning.

Webbplatsen är på detta sätt under ständig utveckling. Listan över utflyktsmål är inte komplett – det finns massor av roligt kvar att göra. Så kom gärna tillbaka och få nya tips. Eller tipsa mig. Och snöra på dig utflyktsskorna. Nu åker vi!

God tur!
/Karin Lilja
post@karinlilja.se

  • Så här testar jag utflykter

    • Jag kommer alltid oanmäld och berättar inte att jag är från Utflykt Skåne. Mitt besök ska vara som för vem som helst.
    • Om fotoförhållandena är svåra, gör jag klart utflykten och funderar ut mitt omdöme. Sedan går jag tillbaka och ber om lov att fotografera. Då berättar jag att jag är från Utflykt Skåne.
    • I några fall känner jag de som har stället som jag skriver om. Då skriver jag ut det i texten.

Vilka utflyktsmål väljer jag ut?

Vilka utflyktsmål väljer jag ut?

Jag väljer ut utflyktsmål som jag gillar. Det kan vara ställen som jag blivit tipsad om eller som jag själv sökt upp.
En utflykt behöver ju inte vara det klassiska med kanelbullar och varm choklad i skogen. Det kan vara ett galleribesök. Ett bra fikaställe. En skön promenad. En dag på museet. Eller något annat som får en dag att bli lite extra bra.

BRA:  Om du är nära

En bra utflykt förgyller dagen. Den kan vara kort, kanske något som görs under en förlängd lunch eller när det behövs en reva luft i vardagen. Den är anspråkslös, tar sig inte ton, men är alltid värd att besöka – titta in, om du är i närheten.

BÄTTRE: Värt en omväg

En bättre utflykt är något som vi inte besöker till vardags och som kan ge oss en upplevelse. En utflykt som är värd en omväg levererar stabilt, är en given del av rutten och ett kärt återseende. Den sticker inte ut men är alltid trevlig att besöka.

BÄST: Värt en resa

Logistiken måste funka – parkering, eventuell servering, toa etc – och utflykten ska gärna vara tillgänglig för de flesta. Det ska vara en utflykt som det verkligen är värt att göra en ansträngning för att få lov att uppleva. Utflykten du gärna återkommer till, igen och igen. Klassikern. Det unika.