Världspoesidagen

Världspoesidagen

Världspoesidagen

Årets tema för Världspoesidagen är ”Min frihet är språket”. På Stadsbiblioteket blir det poesiuppläsningar med Rasha Alqasim, Hanna Nordenhök, Henriikka Tavi, Carolyn Forché, Leonard Nolens, Hugo Mujica och Mustafa Stitou.

Världspoesidagen 2018 utspelas i dialog mellan poeter och översättare, mellan poesin och andra konstarter och mellan olika språk.

Carolyn Forché (USA, 1950)
Poet och universitetslärare. Hennes andra bok, The Country Between Us, som var något så ovanligt som en poetisk bästsäljare (såld i tiotusentals exemplar i USA), har också utkommit på svenska: Landet mellan oss, översatt av Jan Karlsson. Den bygger delvis på erfarenheter av inbördeskriget i El Salvador.

Leonard Nolens (Belgien, 1947)
Han tilldelades 2012 års Prijs der Nederlandse Letteren som delas ut vart tredje år och är den högsta litterära utmärkelsen i Nederländerna. I prismotiveringen beskrevs Nolens författarskap som ”en livslång kamp i språk och ett sökande efter den egna och andras identitet”. Samtidigt med Världspoesidagen utkommer ett stort urval i svensk översättning på bokförlaget Tranan.

Hanna Nordenhök (Sverige, 1977)
Poet och författare, verksam som litteratur- och teaterkritiker. Hon har publicerat två diktsamlingar och tre romaner. Hon fick GP:s litteratur pris 2013 och andra priser och utmärkelser från bland annat Svenska Akademien och Samfundet de Nio.

Hugo Mujica (1942, Argentina)
Poet och essäist, katolsk präst. Han kopplar poesi till filosofi. Han har publicerat mer än 25 böcker och betraktas som en av de främsta latinamerikanska poeterna.

Rasha Alqasem (1989, Irak)
Hennes första diktsamling Jag matar kriget med dem jag älskar (10Tal förlag) har blivit väldigt uppmärksammad i Sverige.

Henriikka Tavi (Helsingfors, 1978)
Hon debuterade 2007 med Esim. Med Hoppet blev hon för första gången introducerad i bokform på svenska.

Konferencier:
Lars Gustaf Andersson (1960, Sverige)
Poet, essäist och professor i litteraturvetenskap med inriktning mot film och medier vid Lunds universitet.

Producent:
Ángela García (Colombia, 1957)
Poet och översättare. Vice ordförande i Författarcentrum Syd. Har publicerat egna diktsamlingar framförallt på spanska och översätter svensk poesi till spanska. Har regisserat filmserien Tre frågor och en dikt och är ansvarig för Världspoesidagen i Malmö/Lund. 

Details

Starts On

21 mars, 2018 - 18:00

Ends On

21:00

Event Categories

Malmö

Event Tags

föreläsning, litteratur

Organizers

Powered by Yendif Technologies